El proyecto europeo en tiempos de crisis

El passat 4 de març vam organitzar el Seminari Espai de Llibertat ‘El projecte europeu en temps de crisi. Cap a quina Europa avancem en el marc de les properes eleccions europees?

Precisament, en el marc de les eleccions europees, s’està fent palès l’auge del populisme i l’euroescepticisme en base a discursos de la por que ens porten a retrocedir en les bases que fomentaven el projecte europeu de la llibertat, igualtat i fraternitat. En el context de crisi i en el marc de les properes eleccions europees, ens centrarem en analitzar aquest context i els discursos que apareixen, debatre’l entre els assistents i plantejar propostes.

En aquest seminari, dins la sèrie d’activitats dutes a terme en el marc dels projectes internacionals ‘Crisis and Civil Liberties’ i ‘Decide what Europe you want’, volem descriure les dinàmiques que es generen en el context de crisi econòmica i d’implementació de polítiques d’austeritat i analitzar la relació que tenen amb el sorgiment dels moviments xenòfobs, els quals es comencen a percebre com a una de les grans amenaces a Europa. El populisme, al seu torn, augmenta la seva capacitat de mobilització tot capitalitzant de manera oportunista el descontent social en l’actual context de retrocés de drets socials. Caldrà preguntar-se com es relacionen tots aquests aspectes amb els futurs comportaments electorals i amb la presència de nous partits euroescèptics.

Així doncs, esperem que el debat entre tots els assistents aporti els elements principals per a un anàlisi del panorama actual que ens permeti entendre l’escenari a les portes de les properes eleccions europees del 25 de maig del 2014, però també que ens ajudi a identificar quines són les millors eines i estratègies que tenim al nostre abast per a enfortir el projecte europeu.

Intervenen:

  • Santiago Castellà, professor de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals a la Universitat Rovira i Virgili (URV)
  • Pablo Faura, President de la Joventut Europea Federalista (JEF Catalunya) i de JEF Spain.

Presenta:

  • Oriol Illa, director de la Fundació Ferrer i Guàrdia.

Dia i hora: Dimarts 4 de març a les 19:30h.
Lloc: Biblioteca Ferrer i Guàrdia. C. Avinyó, 44, 08002 Barcelona
Targetó informatiu

Author: adminffg

Share This Post On